Amish People

Tjo!
I vår strävan att finna den amerikanska själen begav vi oss igår morse mot Lancaster som är ett område där det bor mycket Amish People.

 

Det är ungefär 2.5 timmars körning med bil från där vi bor. Vi besökte först en Amish gård där huvudbyggnaden var byggd 1805 och hade sen dess brukats av olika Amish familjer tills gården blev museum 1955. På gården fanns en skola som användes idag. Det var en enrumsskola där dom undervisade klasserna 1-5. Normalt undervisar dom 1-8 men skolan var så liten att det inte fick plats.

Gården fick man gå igenom själv med hjälp av en karta och där fanns det utekök, sommarkök, rökar, vindsnurra, smedja, boskaphus, utedass, lador m.m.
Inne i huset var det en guide som berättade hur dom bodde, klädde sig m.m.

Så, hur är det då, egentligen?

Amish har sitt ursprung i Mennoniterna och tillsammans med sin religösa ledare, Jacob Amman (1656-1730)bröt sig ur då de tyckte att Mennoniterna började bli för världsliga. Dom kommer ifrån Europa och området i Schweiz/Sydtyskland där dom flyttade runt för att finna platser där dom har accepterats och fått leva ifred.

Amish tror strikt på Bibeln, icke våld, vuxendop och deras oskrivna regler, kallade Die Ordnung. 
I början av 1720 talet blev förföljelserna för svåra för Amishfolket och Mennoniterna i Schweiz och Sydtyskland. Vid den här tiden hade fler och fler hört om "den nya världen" dvs Amerika. Mellan 1720-1770 kom de flesta Amish immigranterna till Amerika. 1737 kom en grupp med skeppet The Charming Nancy och dessa var de första som blev registrerade som immigranter. De första som kom till Amerika grundade staden Hamburg i Philadelphia men de fick överge denna stad på grund av upprepade indianattacker. Istället flyttade de till Pennsylvania och staden Bird in Hand, Lancaster County. 

Lancaster Pennsylvania är på andra plats i USA efter Ohio med 20 000 Amish av "the Old Order" The old order är den striktaste av Amish och tillåter inte ägande av bil, elektrisitet i huset osv.
Det finns andra Amish grupper där bil och elektrisitet tillåts. Häst och vagn måste däremot användas vid färd till gudstjäntserna.

Amish har ingen kyrka utan gudtjänsterna hålls hos olika värdfamiljer och detta roterar så alla får vara värdar. Efter högtiden serveras paj, bröd och lättare förtäring hos värdfamiljen. Gudstjänsten är 6 timmar lång och nattvarden ges två gånger om året.

I en Amish familj är det vanligt med många barn, 6 st är inte ovanligt. Dom klär sig beroende på ålder, kön, status och vid helgdagar klär sig de giftasgamla unga kvinnorna med vitt förkläde som visar detta. De unga giftasgamla männen klär sig som de övriga männen men har inget skägg. När en man och en kvinna gifter sig skaffar mannen skägg och kvinnan klär sig som en gift kvinna, dvs har ett svart förkläde istället för det vita.

Vid köksbordet sitter mannen på ena kortsidan med frun och döttrarna på höger sida, på vänster sida sitter sönerna och på den andra kortsidan mittemot sitter det äldsta barnet, flicka eller pojke. Det finns gott om mat i hemmen och de äter det dom vill ha och de är goda kockar.
Vid 16 får sönerna en vagn och häst. Beroende på ekonomi för sonen antingen en öppen vagn eller en täckt lite större familjevagn. Hästarna är pensionerade tävlingshästar som köps på hästauktioner. Döttrarna får ingen häst eller vagn.
Barnen är tills dom väljer att döpa sig under föräldrarnas försyn och kan då få tillåtelse att ha mobiltelefon och t.ex. en cd-spelare i vagnen.
Då dom senare döper sig accepterar dom reglerna som prästen har rutat in måste dom avstå från allt detta. När de är döpta är det tillåtet att gifta sig och bröllopet hålls hemma hos bruden. Bröllopspresenterna ges när brudparet kommer och hälsar på de som gästade bröllopet.
Amish avstår från elektrisitet men kan ha en dieselgenerator eller batteriverktyg eller batterilampor. Dom använder gasolspis och gasolkylskåp och om det finns behov är det tillåtet att hyra en frys för att förvara mat.

95 % av alla unga från Amishfamiljer väljer att döpa sig och Amish är växer mest av alla folkgrupper.

Begravningscermonin hålls i hemmet och den som blir kvar i livet sörjer ett år och klär sig enligt detta.

Det är otroligt att dom kan stå emot allting som omger dom och det är facinerande att dom lever som dom gör. Jag skulle ha svårt att inte få utforska allt. Men tyvärr är det finns mycket av den morderna världen som är mindre attraktivt och egentligen bara ett förfall, dom gör det ju bra att fostra och se till att det finns sunda värderingar.

Vi lever väl vidare i våra taskiga värderingar och "white trash living"

Kenny


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0