Thanksgiving day

Hojt!
Vi hade det trevligt igår och det var som en tidig julmiddag. Jag rullade hem efter middagen och innan det så somnade jag nästan i soffan. Värdparet sa att det var någonting i kalkonköttet som gör en sömnig. Det hade dom sagt på tv. 
En tradition här i USA är att man ser på amerikansk fotboll och äter kalkon & skinka. Dom visade dom mest fruktade tacklarna genom tiderna och andra minnesvärda stunder. Förutom det så serveras det vid middagen potatismos, sötpotatis, ärtor, tranbärssylt, rotmos, bröd, sås, stuffing och detta kommer från då man tillagde kalkonen.
Det finns en tam kalkon som är uppväxt på farm och sen finns det den vilda som har en lite annan smak. Den tama kalkonen har ett ljust bröstkött och det som sitter på benen är lite mörkare och är lite saftigare eftersom det innehåller mera fett. Båda är goda.Till efterrätt serveras olika pajer. Enligt uppgift ska pumpa pajen vara den traditionella men beroende på personliga referenser kan det finnas lite olika normer om vad som är den traditionella och inte.

 

Pumpa, äpple och pecanpaj

Idag så var det den beryktade Thanksgivingrean och det var som ett zoo. Enligt uppgifter från media fanns det affärer där kunderna hade väntat i 24 timmar för att vara först.
Jag hade hoppats att jag skulle hitta lite saker men det var inte rea på något som jag ville ha.

Nåväl

Ha de!

Kenny

Thanksgiving

Hojt!
Idag är det Thanksgiving och helgdag här i USA och imorgon är det stor rea. Dom har alltid helgdagsrea här och jag ska ut och spana efter lite leksaker åt mig.
Jag har upptäckt en riktigt skoj kanal på tv. Det är kanal 121 och det är en DIY kanal (Do It Yourself). Dom renoverar hus, testar verktyg, bilar betong osv. Det är som en hårigare version av äntligen hemma utan sytanten och det andra dravlet.

Länk--->  DIY Network

Dom har bl.a. en show som heter "Man Cave" som visar hur man bygger lekrum för stora pojkar.

Sen så har jag börjat gå till gymet igen och vi får väl se om jag kan vända trenden med dom krympande kläderna.

Jo förresten, vi ska på Thanksgivingmiddag idag och äta kalkon. Det blir gott. Det skulle tydligen serveras pumkin pie och lite annat smask....

Smaska lungt!

Kenny

Saaben

Hojt!
Idag slutförde jag reparationerna av sur saaben. Det gick bra och nu har vi en fungerande saab igen. Det blev en ny vattenpump, serpentinrem, vändhjul och spännhjul.
Det roliga är att saab tar $60 styck för vänd och spännhjulet. Jag tänkte snåla in och bara byta lagrer i hjulen och spara en massa pengar. Det gick nästan hela vägen.
Spännhjulet sprack när jag skulle pressa ur lagret. Jag hade fel teknik och nästa gång blir det rätt. Trixet är att man måste slipa ner plastkanten som är gjutet runt lagret på ena sidan och sen pressa ut lagret. Då kommer det att fungera. Saab kanske inte rekomenderar att man gör så här men jag tror inte att det är något problem. Det som jag tror händer är att lagret slits ut, går varmt och rullen förstörs. Det här trixet är nog applicerbart på alla bilmodeller. Kom ihåg att limma lagret i hjulet när ni pressar i det nya.Lagret är ett 6203 och kostar $5 att köpa. Lite bättre än $60. Så jag sparade $55 iallafall. Det betyder 5 paket blöjor. Vi låter saaben vara försökskanin och det visar sig om det var en bra ide eller inte.

Sen var det bara att montera ihop allt igen. Tyvärr så är det hiskeligt trångt runt vattenpumpen och det är nästan omöjligt att komma åt ibland.

  

Installera serpeninrem är inte så svårt och det tror jag verkstäderna tjänar bra med pengar på.

  

Spännrullen är en stark fjäder och jag använde ett 1/2 " dragskaft som hävarm och det passade perfekt.Beskriving för serpentinremmen. Det nya sättet är att man eliminerar ett vändhjul och köper en kortare rem. Då tjänar man en en rulle. Det fungerar lika bra.

 

Så nu när ni vet hur man gör behöver ni inte lämna på verkstad.

Fridens!

Kenny

Kläderna krymper

Hojt!

Det är ju faktiskt så att mina kläder på jobbet krymper, det har blivit fel på vågen och jag behöver vara lite längre för att få ett bra BMI.

Det är väl bara att acceptera att man har ökat i vikt. Så jag har hållit mig ifrån godis dricka och sånt skit.

Så jag vägde mig idag och jag hade gått upp två kilo sen sist jag vägde mig för några veckor sedan. Jag tror att min kropp är optimerad för fettlagring och skulle jag äta galvaniserad spik skulle min kropp kunna göra fett av de å.

Tyvärr så är jag totalt karaktärslös när det gäller min frus bakverk, det kanske har med saken att göra.

I kombination med detta har vi firat en sak på jobbet med pizza och tårta. Eftersom jag är i det närmaste pervers när det gäller tårta så åt jag så jag skämdes. Tårtbirtan jag tog var gigantisk och jag markerade hur det ska gå till när man ska äta tårta. Det kändes som jag satt tillsammans med en skock anorektiker.

Sen så hade jag grillkväll på jobbet förut. Jag tänkte att även här markera hur det ska gå till. Jag bjöd på hambugare och jag använde våran hemliga kryddblandning. Så jag varnade att det skulle vara drag i burgarna. Efter ett tag meddelade en kollega att han hade domnat bort i läpparna.....

Vid ett annat tilfälle hade jag med mig svenskt kaffe. Jag ska väl erkänna att jag bryggde starkt. Så för en gång skulle så tyckte jag att det smakade gott. Åter igen så var det lite för "bold" för våra amerikanska vänner och dom blandade 50/50 med kaffe och mjölk.

Nåväl, nu när jag har satt ribban högt måste vi svenskar hålla i och från och med nu servera amerikanare kryddstark mat, starkt kaffe och sen måste vi äta tårta som vi aldrig sett det förut.

Ha de!

Kenny

Skillnader (swe vs. usa)

Hojt!
Jag har länge tänkt att berätta om hur en dag på jobbet kan se ut. Man är väl så blind och skadad av allt här nu så jag tycker inte att det är så stor skillnad.
Först så ska det sägas att det inte finns någon fackförening. Man får inte vara schemalagd att arbeta mer än 16 timmar i sträck men förutom det så får du jobba 365 dagar om året, 16 timmar om dagen om du vill. Det finns i princip inga ersättningar eller arbetstidförkortningar för skiftgång.

Man komminucerar på ett annat sätt än i Sverige. Man kallar det för direkt kommunikation, i Sverige har vi indirekt kommunication. Det bästa sättet att beskriva det är att man tydligare och på ett rakt sätt ger ris och ros.
I Sverige kan man ju ofta undra hur omgivningen egentligen tycker att man  presterar, skulle det vara något som man behöver ändra eller förbättra eller om man gör bra ifrån sig för man höra det direkt.
Är det så man får en tillrättavisning är tanken att man ska lära sig, förändra och bli bättre.
Skulle du få bra kritik skall detta tas emot med tacksamhet och absorberas.

Det som vi i Sverige kallar jantelagen existerar inte här och är väldigt svårt för dom att förstå.

När vi hade kulturkrockskursen innan vi flyttade hit var det mycket prat om hur fina i kanten alla var här. Man ska tänka på att det normalt är personer med andra uppdrag som kursen riktar sig mot.

Det är inte riktigt samma sak när man arbetar som jag gör, det är iofs ett antagande från min sida. Jag har ju inte provat något annat så vad vet jag egentligen...

Hoppas det beskriver en del iaf.

To be continued!

Kenny

Cheech and Chong

Hojt!

Det finns ju mycket komiker och amerikas svar på Benny Hill ska enligt mina arbetskollegor vara några som heter Cheech and Chong. Dom är mexicanare som flummar omkring.Enjoy!

Kenny

Vilodag

Hojt!
Idag så har jag haft vilodag från garaget. Jag har jobbat, köpt en till del till Saaben, tränat och slumrat i soffan. Dagen flög förbi och nu är det dags att krypa ner i lus-asken igen.

Imorgon får det bli en returmatch med den silvriga besten.

Sandvik ska säga upp många personer. Så det känns ju lite trist. I Sverige jobbar man ju efter regeln "sist in först ut", här i USA ser man lite annorlunda på det. Här finns inga regler och det är andra faktorer som spelar in. Som till exempel så kan en sjuk anställd få gå eftersom det är ett hinder för företaget, eller så kan en som varit vid företaget lång tid och tjänar en relativt bra lön få gå eftersom det är en stor kostnad.

Hur det är där jag arbetar vet jag inte, vi får väl se.

God natt!

Kenny

Låt-tipset

Hojt!
Det finns en ganska lugn och bra låt från Hawaii. Artisten dog tyvärr vid 38 års ålder av viktrelaterade sjukdomar.Så kan det gå.

Men det var inte det jag skulle säga.
Jag har fortsatt med vår ögonsten idag och det är väl halvvägs nu skulle jag tro. Kunde inte slutföra eftersom jag behöver fixa lite verktyg för att byta dom sista delarna.

 

Lakrisremmen är lång och vattenpumpen med spännrulle i kartong. Vattenpumpen är ihopmonterad i Norge.Det gick som ni säkert förstår inte att bara byta tätningar i vattenpumpen. Hur skulle det se ut, det skulle ju bli billigt.

To be continued....

Kenny

Saablars

Hojt!
Att äga saab har ju hittills varit som en dröm men allt gott har ett slut. ;) Vi har tyvärr fått ett vattenläckage och det är kylarvätska.
Det började som ett litet läckage och jag trodde det kom ifrån termostathuset. Sagt och gjort så åkte jag ner till saab och köpte en orginaltermostat och bytte. Orginaldelen skilde sig lite från den piratdel som tidigare köpt och läckaget slutade. Vad bra då tänkte jag och körde vidare.
Tyvärr så fortsatte probelm med kylarvätskan som försvann. Det hela blev värre och till slut så kunde jag se det droppa under bilen. Det gick inte att se vad det kom ifrån så jag tog bort övre motorfästet, insugsrör, lakrisrem och servopump.
Sen åkte jag ner till affär'n och köpte en bärbar trycktank som jag fyllde med luft för att trycksätta systemet.
Vid trycktestet läckte det ingenting och det var bara att ta isär allt i molekyler.

Det är fruktansvärt trångt i motorutrymmet.

  

Det är läckage från vattenpumpen.Förhoppningsvis kan man köpa nya packningar till pumpen. Har aldrig varit med om det förut men pumphuset går att dela på så jag håller tummarna. Sen tillkommer det ju att byta lakrisrem, spännhjul, diverse packningar och sånt när man ändå har tagit isär allt.

To be continued...

Kenny

Det brinner i Carlifornien

Hojt!

Det brinner i Carlifornia igen. Det är på nyheterna och det är många inblandade. I Carlifornien är det gamla räven Arnold Schwarzenegger guvenör.

 Arnold Achwarzenegger med president Ronald Reagan (1984)

Följ länk till tal.....

Arnolds tal i Santa Barbara

Santa Barabara är en stad som ligger norr om Los Angeles och är bland annat en tillflyktsort för den övre klassen i Los Angeles.

Fridens!

Kenny

Petsäkra uttag och annat skoj

Hojt!

När vi flyttade hit var det en som berättade att det hade kommit en ny grej som var spännande. Det var golvvärme. Så det är ju bra för att få största möjliga komfort, kanske. USA har ju inte direkt så stor erfarenhet av att isolera sina hus så mycket och det behöver man ju göra när man installerar golvvärme.

För några dagar sedan pratade vi på jobbet om värmesystem, jag beskrev frånluftvärmepumpen. Det verkar också vara på gång här nu.

Idag såg jag på tv att dom har börjat tillverka ett petsäkert vägguttag. Det är ju också bra.

Fridens!

Kenny


Philadelphia och julhandel

Hojt!

Vi har besökt Philadelphia igen (förra torsdagen) eftersom vi hade ärenden till konsulatet.

    

Och så stannade vi till vid IKEA och åt middag.

 

Här har vi före och efter bilder av pepparkakerna som dom hade för avsmakning.

 

Mer bilder från IKEA.

   

Idag vimlade vi runt på byn och butikerna hårdkör med julpyntet och rampar upp inför julhandeln.

   Skivspelare för USB

Bensinpriset har gått ner kraftigt och är lågt nu.

    $2.359/ gallon. 1 gallon är 3.8 liter.

Fridens!

Kenny

Musiktipset (Bonus)

Hojt!

Samma grupp från Detroit har en annan låt som jag tycker är bra. "Night moves".Låtarna har ju ett tema som egentligen inte borde vara i denna "rumsrena" blogg. :)

Fridens!

Kenny

Musiktipset

Hojt!

En gammal klassiker är Turn The Page med Bob Seger and the silver bullet band från Detroit.

 


Det finns en annan grupp som gjort cover på denna. Det är ju möjligt att göra det utan att betala något efter copyrightskyddet går ut efter 20 år.Fridens!

Kenny

Höstöl

Hojt!
Det finns ju höstöl också. Samuel Adams har ett oktoberöl. Har inte smakat men jag tror det är bra. Deras andra sorter smakar bra.Sen så blir man ju så rund och fin när man dricker mycket öl.

Fridens!

Kenny

Valdag

Hojt!
Det är ju val idag här i USA. Jag har inte följt valrörelsen så mycket men det jag har sett är och exponeras för är en offentlig pajkastning. Obama och McCain har propaganda sändningar på tv och det dom säger är inte så mycket vad dom själva står för utan hur dålig motståndaren är, vad dom har för lik i lasten osv.

En sak som jag vet är att Obama vill höja amunitionskostanden 7 gånger genom skatter. Det tycker många är fel eftersom stommen i USA's frihet ligger i rätten att få uttrycka sig och bära vapen. Obama vill också ändra vapenlagarna så man måste ha en licens att köpa vapen. Idag behöver man bara tillstånd/licens om du vill bära vapen.

Det är ju faktiskt så att man ser folk med hölster och tillhörande pistol när man är på t.ex. köpcentrumet. Känns ju lite skumt.

Må den sämsta lögnaren med den bästa propagandan vinna!

Kenny

Lågskatteland

Hojt!
USA har lägre skattryck än Sverige och det är ju trevligt att få mer pengar i plånboken och billigare prylar. Mycket annat som är bekostat av staten i Sverige måste man ju däremot betala själv här.

I vissa delar i det här området ser det verkligen ut som det inte finns skatteinkomster alls.

    
Vissa saker ligger nog i fastighetsägarnas intresse, eller ska vi säga ointresse. Det finns ju otroligt fula ställen i Sverige också även om vi betalar massa skatt.


En bil som var parkerad i Scranton. Knappt krigsdugligt skick. Ännu ett fall av ointresse.

 En amerikansk parkeringsböter (det är inte våran).

 
Gasklockor. Dom justerar ner trycket från matande ledning ner till ett tryck som spis, värmare och sånt kan hantera.


 
Friterade munk-hål och pepparkakshus i byggsats.

Fridens!

Kenny


Smaksatt öl

Hojt!
Det finns en smaksatt sommaröl som faktiskt smakar finfint.Bud Light Lime.

Det finns mycket light öl på den här sidan atlanten.

Fridens!

Kenny

Middagstipset

Hojt!
Idag har vi förberett middag. Hamburgare är ju gott och det blir ännu godare om man gör dom med ost och ört fyllning.

 

Blanda köttfärs, kryddor, ost och örter som du tycker om. Platta ut i en form.

 

Grilla och ät.

Fridens!

Kenny

Snö

Hojt!
Vi fick snö i tisdags och det kom nog 4 tum. Det är 10cm för er med det metriska systemet.
Jag vet inte om ni myser så mycket av det skämtet men jag hörde det när vi var på Disneyland i Californien. Det var en stå up komiker som hade föreställning och när allt var över berättade han för publiken att han skulle ha show om en ½ timme. Han förtydligade detta med att säga att det var 30 minuter för er med det metriska systemet. Så det var ju lite skoj.

Men iallfall, så här såg det ut...

   

Fridens!

Kenny


RSS 2.0