Vår?

Hoj!
Det har varit vårväder några dar nu. Lite kallt men solen värmer och man ser smältvatten och gräsmattor igen. Vi kommer att ha snöoväder och kallt igen men det är nästan så man får vårkänlsor.

   
   

Bilderna är från Downtown Clarks Summit.

Jag har varit på ett till blodtryckstest och det var inget bra den här gången heller. Nu lär jag väl gå till doktoreländet. Så jag ringde till dom idag och det är bara att komma in utan att boka tid och en sköterska sköter provet. Ja ja, och så ska jag inte stressa upp mig, sköta mig och allt det där. Det viktiga är att man lever på strömgräns och kolar av direkt när den dagen kommer. Att leva på halvfart känns ju som att dra av ett plåster långsamt.
Jag har ju lite taskiga gener att brås på när det gäller hjärtat men det biter inte på mig :)

Faktum är att en läkare har tydligen sagt att det bästa mot hjärtproblem är att välja sin föräldrar med omsorg. Det är ju lite svårt men ändå ett bra hälsotips.
Motion, viktnedgång och massa annat ska ju vara bra får sånt här.

Idag har vi bokat tid att besöka en svensk som bott här i 14 år. Det har talats något om köttbullar med mos och lingosylt. Det går ju inte att motstå :)

Fridens!

Kenny 


Live free or die...

Hoj!
Uttrycket "Live free or die" är ett måtto som antogs 1945 i delstaten New Hampshires domstol. Det syftar på att vara oberoende och att det finns saker värre än döden....  New Hampshire har ingen skatt och dom förlorade skatteintäckterna kompenseras med skatt på restaurangbesök och beskattade inträden på dom vackra nationalparker i staten. Så med andra ord får turister stå får "skatteintäckterna". Man kan ju fortfarande som gäst köpa kläder, bilar osv billigt i delstaten.

Det finns ju andra samanhang som vissa individer anspelar på liknade måtto. Så det leder oss osökt till detta :)

       

Det är en Harley Davidson, årsmodell 2005 och har gått 5332 km, modellen heter Sportster Custom. Det är den minsta modellen och den minsta motorn, 883 cc. Från årsmodell 2004 sitter en uppgraderad motor i cyklarna och motorn är monterad med gummibussningar. Tidigare var motorn stumt monterad med följderna av att ramarna sprack av utmattning från vibrationerna. Det var ett samarbete med japanerna där den nya evolution motorn utvecklades och gjorde detta möjligt. Den gamla motorn hade förbrukat bussningar som en rottweiler tuggar på grisöron. Eftersom det är en custom är den sänkt bak med ett täckt fälg, tonad baklykta, tanken är en lägre och bredare modell, styre och mätare är gjord lite stilrenare med mera krom. Framhjulet är en ekerfälg och större än den vanliga modellen. Fotkontrollerna för broms och växlar är framflyttade så man får en annan hållning när man åker. Ljudnivån är hög då det sitter screamin' eagle utblås monterade på detta exemplar. Innebörden av detta är egentligen bara att det är raka rör utan ljuddämpare. Pennsylvania är lite petigare än andra delstater och kommer förmodligen att klaga på detta. Det behövs lite utredning huruvida detta har skötts riktigt. OM man ändrar utblåset med nya rör måste insugsidan modifieras för detta och jag vet inte om detta är gjort. Det tråkiga med raka rör är att man förlorar mottryck på avgassidan och tyvärr får sämre kylning på avgasventilen. Så den för då sämre livslängd. Det kan ju vara lite trist.
För övrigt tycker jag att det är en mycket tilltalande hoj. Det är inte så mycket som behöver förändras, kanske. Vi får se om det ska trixas nåt.
Eftersom det är minsta modellen kallas den här i HD kretsar naturligtvis för tjej cykeln. Den andra HD´n som framändan syns på en av bilderna är inte min och vi har nu två hojar i garaget. Det känns lite roligt :)
Nästa steg är att ta körkort, skaffa registreingskylt och så lära sig allt om den förstås. Skylten som sitter på nu är en tillfällig från Ohio som gäller i 30 dagar.
Harley må vara fina hojar men tyvärr inte dom mest tillförlitliga och det kommer säkert att bli mycket skruvande om man får lite mil på hojen.
Så vi längtar efter våren mer än någonsin nu :)

Ride on everybody!

Kenny

Man skulle haft en oljerigg...

Tjo!
När vi åkte hem från Ohio igår passerade vi oljepumpar från den gamla goda tiden. Dom verkade inte varit aktiva på ett gäng år men ändå skoj att se.



Delstaten Ohio har många riggar av den här typen och är ett välkommet tillskott för bönderna.
1986 var ett topp år med 15,271 tunnor olja. År 2006 tillverkades 5,422 tunnor.

Pumpa på!

Kenny


770 miles och 16 timmar senare.....

Tjo!
Idag besökte vi ett litet samhälle i Ohio som hette Masillion. Visade sig vara ett ganska fint och trevligt ställe. Vi åkte 06.30 från Clarks Summit och landade hemma i garaget vi 22.30. Vi hade en inbjudan om att åka skidor i Elk mountain idag men det får bli en annan gång.
Det blir enformigt att köra motorväg hela tiden men det går bra. Vi har vant oss vid sträckor nu (770 amerikanska miles (ca 123 svenska mil)) och det  berör oss inte så mycket. Vi hade en incident efter vägen och vi hade tur som klarade oss.... Efter 100 miles stannade vi för att tanka och då vi åkte ut på vägen igen fick vi sladd på bilen och vi använde hela vägbredden innan vi fick ordning på kasten. Några hundra meter senare såg vi en bil i diket och ett tillknycklat räcke.

Så förutom det var det en lugn tripp med några mat och raststopp.

 

Så efter ett antal timmar efter motorväg som såg ut såhär..

        

Vi anlände till resans mål som var det här stället...



Och efter ett besök och lite babblande så åkte vi därifrån och så tankade vi bilen, igen...

   

Det är alltid roligt att åka på en liten lördagstur, en Harley är ju fint de å :)



Hemma med halmen.

God natt!

Kenny

Ohio

Tjo!
Imorgon går vi upp tidigt och styr skutan mot Ohio. Resan är ungefär 6 timmar dit och 6 timmar tillbaks. Vårat ärende är tillsvidare hemligt och tids nog kommer vi att dela med oss av detta. Hoppas ni har tålamod. :)

Idag släpade vi våra obotligt lata kroppar till gymmet och plågade oss lite. Avslutningsvis bjuder vi på lite snask och nattbilder från Clarks Summit. Amerikanarna har en vana att dränka kanelbullar i glasyr när det har bakats. Det är ju sött och gott men det är lite skumt.

  

God Natt!

Kenny

Mr Brownstone & Gory

Tjo!
Idag hade jag den dagliga frågestunden i presshytten och vi benade ut betydelsen av några ord...
Som vanligt så blir det på något oförklarligt sätt skumma ord.

Så frågan lyder: Vem var Mr Brownstone? Jo, som ni kanske vet finns det i en Guns´n Roses låt och Mr Brownstone syftar på är heroin i ett heroinmissbruk. Guns´n Roses var ju inte så blyga
och det gick nog åt en hel del "brown" genom åren.

Nästa fråga: Vad är "gory"? Rambo har ju släppt en ny rulle och den ska tydligen vara "gory". Gory är när något är slaffsigt och lite slaktaraktigt. Som ni säkert känner på er måste en film som beskrivs som gory ha utspridda kroppsdelar och blod och sånt som rinner och kladdar.

Usch vilka ord.

Kenny


Solnedgång i Pennsylvania

Tjo!
Vi har faktiskt haft lite kallare nu ett tag och det har krypigt ända ner till otroliga -12.6 grader. Precis som i övriga delar av världen blir det kallt några veckor och sen brukar det värmas på igen. Vi får se. Det roliga med kallare väder är ju att det blir torrare och så kan det bli fint på himlen.

 

Det tycker vi om.

Idag har jag varit som klubbad på jobbet. Han som har nattskiften är sjuk och jag åkta ner tidigare för att försöka täcka några timmar. Min ambition var att börja klockan 02.00 men det gick inte utan jag luffsade ner till 04.00. Det gjorde det inte bättre och jag har nästan somnat stående idag.

Så jag knoppar tidigt ikväll :)

Fridens!

Kenny

Hm, det där får du äta själv!

Tjo!
Idag så har jag gjort köttfärssås. Ibland så kryddar jag lite extra för att få lite smak.

 

Jag använde tandori, hot salsa sås, chilisås, många varv på pepparkvarnen och alla andra starka kryddor vi har i skåpet. Så min fru blev inte så imponerad. Det blev inte så farligt, det brände i halsen :)

Vi kan späda ut med grädde eller nåt.

Här är lite bilder från ett tidigare utfodringstillfälle på min tacotallrik :)



Kenny


Disney on ice

Tjo!
Nu har vi med tindrande ögon beskådat den två timmar långa disney on ice förestälningen som vi har väntat på såå länge. Det är ju egentligen för barn men det var bra iallafall. Publiken var mestadels föräldrar med sina barn och det var bitvis ganska rotigt. Före, efter och under föreställningen serverades det popcorn, sockervadd, isglass och annat smakens. Vi hoppade över det eftersom vi känner att vi får tillräckigt av sånt ändå.
Showen var naturligtvis disneysagor och allt utspelade sig på skridskor. Alla var utklädda i dräkter och hela arrangemanget såg riktigt seriöst ut. Skådespelarna åkte bra skridskor och det var bara en som ramlade.

    

Det brukar vara kameraförbud men tydligen inte den här gången och vi hade inte kameran med oss. Så tyvärr finns det bara bilder tagna med mobilen. Även här är det soptunnar varje "ten feet"

Fridens!

Kenny

Att förlösa en soffa... Fortsättningen

Tjo!
Vi åkte ner till Scranton och i en lägenhet var soffan som skulle ut. Soffan var fjäderlätt tresits och det var trångt. Jag föreslog vi skulle såga av hörn, dela den i mitten och massa andra grejer men dom var fast beslutna att få ut soffan i ett stycke. Det var tur att dom inte lyssnade på mig, det gick faktiskt. Jag har lite andra erfarenheter där vi har använt lite mer drastiska metoder för att förflytta möbler.... :)

  

För att få ut soffan demonterade vi ett fönster på andra våningen och tog ut objektet på altantaken, och använde vi en stege för att få ner skapelsen på moder jord.

Att sätta list runt fönster, väggar och tak heter trim på engelska. Det är verbet. Lister heter molding.

Huset var från 1920 och hade orginalfönstren kvar. Det var fina grejer fast det var lite slitet förstås.

 Här ser vi den gamla hedliga modellen med rep och motvikt bakom fönsterfodret.

Fridens!

Kenny

Fast Franks

Tjo!
Det kan ju vara praktiskt med snabbmat men det är ju frågan hur mycket man tjänar på att köpa korvrna när dom redan ligger i brödet. Jag ser ingen vinst, varken i tid och absolut inte i pengar. Dom ska tydligen tillagas som dom är förpackade. Det kanske är fint. Kanske....



Nu ska vi iväg till en jobbarkompis och middag. Tydligen så skulle det kanske bli coctail och drinkar till minglet innan kraftfodret serveras. Så jag har hoppat i julbordsbyxorna och finaste gå bort skjortan.

Varmkorv skulle vara gott å men det får bli en annan gång.

Fridens!

Kenny 

Biokväll

Tjo!
Igår besökte vi ett biopalats och såg filmen Charlie Wilsons War. Den var bra. Baseread på en sann historia. Stundtals gripande, rolig och underhållande. Vi blev förvånade då det bara kostade $12.50 för oss båda. Det var tydligen Matineé och så kanske det berodde på att det var vardag. Stolarna var sköna med ryggstöd som tippade bakåt när man satte sig och gav oss en halvliggande stil.



Taskiga kamrabilder verkar ha blivit standard på bloggen nu :)

Några andra föreställningar visas i HD och vi ska göra ett återbesök så fort tillfälle ges.

Fridens!

Kenny

SSPP (Söt Sosse & Propplösare i Plastförpackning)

Tjo!

Häromdagen så såg vi ett partykit med tårta och Cola på en affär vi besökte. :)

 

Och så en sossekontainer..



Vi har haft lite dålig fart i avloppet på sistone så vi har köpt propplösare..

 

Här i USA finns allt, till och med formsydda mackförpackningar :)

 

Enjoy folks!

Kenny

Att förlösa en soffa...

Tjo!
Idag ska jag följa med en jobbarkompis och hjälpa till med att flytta ut en soffa. Vi kommer tydligen inte att ta den vanliga vägen ut genom dörren, har jag hört :)

Vi får se hur den här dagen slutar :)

På återseende!

Kenny


Beer can chicken

Tjo!

Ett lite annorlunda sätt att tillaga kyckling :)

Ingredienserna är:
  • en medelstor kyckling
  • smör
  • en burk öl
  • chicken rub


Chicken rub en krydda som är en blandning av lök, rosé-& svartpeppar, salt, chili, brunsocker, citronskal och paprika.



Kyckligen smörjer man in med smör och kryddan.  



Efter insmörjningen öppnar man burken och för in den i fågeln.....

  

Vi tillverkade en folieform som skulle hindra västan från fågeln att rinna ner i grillen.

 

Placera kyckligen med burk på grillen med foilen som skydd.

 

Börja med 10 minuter på hög värme och sänk sedan till låg/medel och tillaga i 45 min till 1 timme.



Kycklingen var god och nästa gång ska vi låta kryddan dra i nåt dygn så det blir mera smak.

Smaskens!

Kenny


Varmt väder

Tjo!
Idag har vi 6 grader varmt och regn. Den lilla snöhögen som finns kvar krymper och krymper. För nästan en vecka sedan hade vi klarblå himmel, 15 grader varmt och det kändes som vår.
Säg den lycka som varar...

Bilden visar att det är 13 grader men vi hade 15 senare på dagen.



Våra husdjur verkar trivas iallafall..

  

Vi har ett foderhus på altanen som har fått ett alias: kyrkan. Vi fyller det med bröd och annat smått och dom verkar tycka det är smaskens.
Ekorrar är vanligt här och är nästan klassade som skadedjur. En del jagar dom med pilbågen.

Kenny


En riktig hobby

Tjo!
Vi har fått förstärkning av ännu en förmåga på jobbet och det visade sig att det var en rolig prick. Jag tror att vi kommer at komma bra överens och han verkar ha tillräckligt sjuk humor för allt ska flyta på :)
Amerikanare har en egenhet att vara hiskeligt verbala och det är viktigt att berätta hur bra man är. Det är något man hela tiden får sitta och lyssna på och jag brukar låta dom hålla på.
Efter allt detta var sagt lättade det något och vi kom in på hobbysar och sånt. Han berättade att han var inresserad av medeltida saker och att han byggde sina egen slungor och andra medeltida vapen.

Så han berättade att han och ett gäng andra medeltid intresserade gubbar hade riggat upp en jätteslunga i Pittsburgområdet och denna gång hade dom laddat slungan med bagels och dom sköt med god repeterbarhet över floden in i ett grönområde.

Varje år i Augusti har dom en stor sammankomst norr om Pittsburg där flera tusen personer klär sig i medeltida kläder och byter grejer med varann och avslutar det hela med ett jätteslag på ett fält där alla deltar och slåss med svärd och sköldar.

Det är vad jag kallar en riktig hobby :)

Kenny

Födelsedag

Tjo!
Så då har man ramlat över 30 strecket in i livets sista halvlek, mer än halvägs till 60... Hur ska detta sluta. :)
Åren bara rumlar fram och det går fortare och fortare.
Min fru överraskade mig med grötfrukost med levade ljus och sen födelsbakelse. Det var fint :)

 

Och efter frukosten åkte vi ner till Clarks Summit. Min fru dumpade av mig på gymmet och hon åkte iväg på ett hemligt ärende...
Jag hade stora planer på att köra omänskligt tungt och skrämma bort latmasken som verkar flyttat in för gott hos mig. Jag gjorde mitt bästa och förhoppningsvis så flyttar han snart.

Väl hemma igen så fick jag present!



Så efter lite lunch och tårta var man smällmätt och redo för ännu en omtumlande upplevelse på jobbet.

Nu sitter jag och dricker den 12-åriga Macallan jag fick och den var riktigt bra, jag trodde jag hade smakat den förut men jag har nog inte det.
Den var fin iallafall.

God natt!

Kenny 

Allt är klarare nu

Tjo!
Undra om ni läsare tycker att Tjo! som hälsningsfras är lite uttjatad...

Nåväl, när jag var ung och vacker, sådär 15 snart 16 år sedan när jag gick i skolan så hade vi två unga herrar från Iran och Irak i klassen. Det var stökigt för det mesta och vad det berodde på har jag ingen aning om. Barn är väl så, vissa iallafall.
Den här vistelsen som vi utsätter oss för nu under något som känns som en obestämd tid har hjäpt mig förstå hur svårt det egentligen kan vara att komma till ett nytt land med en ny kultur, språk och seder.
Alla borde åka och bo ett nytt land. Det skulle vara obligatoriskt.

Kenny 

Mera mat

Tjo!
Dagarna på jobbet omkring middagstid är fyllda med frågor om den mat som jag äter. Igår så hade jag köttfärsbiffar med potatis och det röda guldet, lingonsylt.
Deras ögonbryn var höjda och dom frågade vad det var. Efter jag hade förklarat om hur vi lagade till allt och vad sylten var för något sa en: du äter konstig mat, men du tycker säkert lika om oss :)

Han vet inte hur rätt han har....

Fridens!

Kenny

En förmiddag

Tjo!
Eftersom jag jobbar eftermiddagspassen den här veckan brukar det bli lite gjort. På något outgrundligt sätt springer förmiddagarna förbi utan att ha åstadkommit något. Idag har vi iallafall åkt ner på stan och lämnat in en blyertsteckning som min syster ritat på inramning. Det var 60% rabatt på hela ordern men det blev ändå nästan 84 dollar med skatt och allt.
Rammästaren beskrev hela preceduren och de material som användes och vi var väl inte riktigt med på allt. Vi beslutade att gå på det som han rekomenderade. Det såg ju bra ut, det svåra är att föreställa sig hur det kommer att se ut när det är färdigt. 
Dom kommer att använda ett superglas som används på museum och som inte förändras och inte tillåter att teckningen gulnar eller förändras.

Vi får väl se...

Bilen hade för en stund ett lager av lera på sig och det tvättade jag av på en biltvätt nere i Clarks Summit. Man fick betala med quarters och det fanns en hel massa alternativ man kunde använda. Varm högtryckstvätt med tvättmedel, utan tvättmedel, däckrengörning, vax, rosa skum som man applicerade med en sopborstliknande borste med mjuka strån. Det luktade och smakade hubba bubba. :) Jag provade allt, man måste ju utforska.
Det gick åt en hel del quarters men totalen motsvarar nog en hallhyra i Sverige.

Så nu ser hon lite bättre ut och jag ska köra en lite omväg till jobbet för att slippa lersprutet.

Kenny

Julpynt!

Tjo!
Här i USA så är allting välldigt säsongsbetonat och i butikerna städar dom bort allt som inte hör till säsongen direkt. Nästa händelse laddas på hyllorna i massor även fast det är två eller tre månader kvar. Det är väl så i Sverige också men det känns som det är extremare här.

Innan julen susande förbi hann vi iallafall ta kort på lite julpynt som fanns i området omkring oss.

    



Det ser ju ganska fint ut.

Kenny

Ännu några veckor

Tjo!
Vi har haft besök några veckor av Alexandras familj tills i fredags. Det blir först mycket mera folk i huset än vad vi är vana vid och sen när dom far hem, tomt och ödsligt. Det är roligt när familjen kommer och hälsar på.
Annars så rullar allting på som vanligt. Det har blivit mera vardag här nu och allt börjar rulla på i samma hjulspår.
Så det blir lite svårare att skriva något kvalitativt. Det har liksom planat ut och allt är inte lika nytt längre. Eller så är det vi som blivit blinda och vant oss vid allt nu.
Det är nog så sant som det är sagt: första veckan kan man skriva en bok, andra veckan kan du skriva en novell och tredje veckan kan du skriva en vers...

Fridens!

Kenny

Att köpa i butik

Tjo!
När man handlar i butik i Sverige så är ju fördelarna dom att man kan gå till dom och krångla om det är svårt att begripa sig på grunkan eller om det är något fel så lämnar man in den och så får dom skicka iväg grejen.

Vi köpte en GPS här i staterna, Garmin. Det ska ju vara ett bra märke. Vi har fått det lilla problemet att den tappar satelitkontakten. Eländet förvandlas till en utomjordiskt dyr brevpress..

Så vi gick ner till stället där vi köpte grunkan och då sa då att dom hänvisade till tillverkaren för reklamation och det var inget dom befattade sig med. När man har betalt så vill dom inte se en längre.
Hade vi köpt en extra garanti så hade dom bytt ut den åt oss.
Lite mer förväntade jag mig av butiken men man går ju runt och förväntar sig att det är som i Svea rike.

Nåväl, Garmin nästa antar jag.

Något som är tråkigt är att nästan alla som man pratar med säger att dom har problem med elektronikprylar. Nya HD Tv'n krashar efter ett år, cdspelaren kan inte läsa skivor, spelkonsollen överhettas. Undra hur mycket problem och trassel det är egentligen är för alla stackars konsumenter och vad det kostar.

Kenny

Flying Jacob...

Tjo!
Eftersom många äter popcorn eller en snickers till lunch blir ju mina matlådor först och främst kommunistklassade och sen är innehållet främmande och läskigt för en amerikan. Två gånger har jag haft flygande jakob med mig. Ni vet den här kycklingrätten med chili, grädde, bananer och nötter.

Jag har berättat proceduren för att laga till maträtten och sedan att den är riktigt god. Den reaktion jag fått är att vi är totalt knäppa som blandar allt sånt där tillsammans, dom litar på mitt ord att det är gott och vill inte smaka. :)

Work hard, fly right

Kenny


Madison Square garden

Tjo!
När vi besökte Manhattan hälsade vi på Madison Square Graden. Det var en basketmatch på collagenivå och det var mycket folk.

 

Det var ju skoj :)

Kenny


Gott Nytt år!

Tjo!

Vi vill önska er alla ett gott nytt år!

Den här morgonen hade vi ett strålande väder och det försökte jag fånga genom kameralinsen.

    

Vi har nyss ätigt en trerätters som vi inledde med en rostad macka och tonfiskröra. Huvudrätten var stekt fläskfile som legat i örtmarinad och serverades med ost och gräddsås. Efterrätten blev philadephiatårta och espresso. 

Till förrätten drack vi Guinness och till huvudrätten drack vi ett rött vin. Vinet var på 19% och lite starkt.
Det roliga med vinet var att det var skapligt gott även för en icke vindrickare. Jag fick det av en entreprenör som jobbar mycket åt oss på jobbet och har en liten vinfabrik hemma.
Det verkar som om ganska många har såna hobbysar i det här området.

Eftersom jag har en så sträng uppfostran där inget får förgås offrade jag mig på att dricka upp det sista av vinet och de kvarvarande Guinness flaskorna ur kartongen.
Våra gäster skulle säkert beskriva det som om jag liknade en naturkatastrof och susade runt som en tornado i huset, klättrade på bord och härjade. Det är som ni säkert förstår något som deras livliga fantasi har fått dom att tro.

Närå, dom tiderna är förbi. Det spelar ingen roll vad dom säger :)

Grått Nytt Hår!

Kenny

Amish People

Tjo!
I vår strävan att finna den amerikanska själen begav vi oss igår morse mot Lancaster som är ett område där det bor mycket Amish People.

 

Det är ungefär 2.5 timmars körning med bil från där vi bor. Vi besökte först en Amish gård där huvudbyggnaden var byggd 1805 och hade sen dess brukats av olika Amish familjer tills gården blev museum 1955. På gården fanns en skola som användes idag. Det var en enrumsskola där dom undervisade klasserna 1-5. Normalt undervisar dom 1-8 men skolan var så liten att det inte fick plats.

Gården fick man gå igenom själv med hjälp av en karta och där fanns det utekök, sommarkök, rökar, vindsnurra, smedja, boskaphus, utedass, lador m.m.
Inne i huset var det en guide som berättade hur dom bodde, klädde sig m.m.

Så, hur är det då, egentligen?

Amish har sitt ursprung i Mennoniterna och tillsammans med sin religösa ledare, Jacob Amman (1656-1730)bröt sig ur då de tyckte att Mennoniterna började bli för världsliga. Dom kommer ifrån Europa och området i Schweiz/Sydtyskland där dom flyttade runt för att finna platser där dom har accepterats och fått leva ifred.

Amish tror strikt på Bibeln, icke våld, vuxendop och deras oskrivna regler, kallade Die Ordnung. 
I början av 1720 talet blev förföljelserna för svåra för Amishfolket och Mennoniterna i Schweiz och Sydtyskland. Vid den här tiden hade fler och fler hört om "den nya världen" dvs Amerika. Mellan 1720-1770 kom de flesta Amish immigranterna till Amerika. 1737 kom en grupp med skeppet The Charming Nancy och dessa var de första som blev registrerade som immigranter. De första som kom till Amerika grundade staden Hamburg i Philadelphia men de fick överge denna stad på grund av upprepade indianattacker. Istället flyttade de till Pennsylvania och staden Bird in Hand, Lancaster County. 

Lancaster Pennsylvania är på andra plats i USA efter Ohio med 20 000 Amish av "the Old Order" The old order är den striktaste av Amish och tillåter inte ägande av bil, elektrisitet i huset osv.
Det finns andra Amish grupper där bil och elektrisitet tillåts. Häst och vagn måste däremot användas vid färd till gudstjäntserna.

Amish har ingen kyrka utan gudtjänsterna hålls hos olika värdfamiljer och detta roterar så alla får vara värdar. Efter högtiden serveras paj, bröd och lättare förtäring hos värdfamiljen. Gudstjänsten är 6 timmar lång och nattvarden ges två gånger om året.

I en Amish familj är det vanligt med många barn, 6 st är inte ovanligt. Dom klär sig beroende på ålder, kön, status och vid helgdagar klär sig de giftasgamla unga kvinnorna med vitt förkläde som visar detta. De unga giftasgamla männen klär sig som de övriga männen men har inget skägg. När en man och en kvinna gifter sig skaffar mannen skägg och kvinnan klär sig som en gift kvinna, dvs har ett svart förkläde istället för det vita.

Vid köksbordet sitter mannen på ena kortsidan med frun och döttrarna på höger sida, på vänster sida sitter sönerna och på den andra kortsidan mittemot sitter det äldsta barnet, flicka eller pojke. Det finns gott om mat i hemmen och de äter det dom vill ha och de är goda kockar.
Vid 16 får sönerna en vagn och häst. Beroende på ekonomi för sonen antingen en öppen vagn eller en täckt lite större familjevagn. Hästarna är pensionerade tävlingshästar som köps på hästauktioner. Döttrarna får ingen häst eller vagn.
Barnen är tills dom väljer att döpa sig under föräldrarnas försyn och kan då få tillåtelse att ha mobiltelefon och t.ex. en cd-spelare i vagnen.
Då dom senare döper sig accepterar dom reglerna som prästen har rutat in måste dom avstå från allt detta. När de är döpta är det tillåtet att gifta sig och bröllopet hålls hemma hos bruden. Bröllopspresenterna ges när brudparet kommer och hälsar på de som gästade bröllopet.
Amish avstår från elektrisitet men kan ha en dieselgenerator eller batteriverktyg eller batterilampor. Dom använder gasolspis och gasolkylskåp och om det finns behov är det tillåtet att hyra en frys för att förvara mat.

95 % av alla unga från Amishfamiljer väljer att döpa sig och Amish är växer mest av alla folkgrupper.

Begravningscermonin hålls i hemmet och den som blir kvar i livet sörjer ett år och klär sig enligt detta.

Det är otroligt att dom kan stå emot allting som omger dom och det är facinerande att dom lever som dom gör. Jag skulle ha svårt att inte få utforska allt. Men tyvärr är det finns mycket av den morderna världen som är mindre attraktivt och egentligen bara ett förfall, dom gör det ju bra att fostra och se till att det finns sunda värderingar.

Vi lever väl vidare i våra taskiga värderingar och "white trash living"

Kenny


RSS 2.0