Biodiesel

Hojt!

Beroende på vilka informationskällor man råkar komma i kontakt med så får man naturligtvis lite olika aspekter av detta nya bränsle. Här i USA så finns det en del som använder det. Det ska tydligen ha varit lite växt värk när det först introduserades.
När jag säger växt värk så menar jag att (som alltid) nya produkter inte är förankrade i byrokratilägret i samhället.

Ett exempel är när man kör sitt diesel fordon och blir stoppad av farbor blå. Den artige trafikkontrollanten ber att få ta ett prov av det man har i tanken. Så vad händer nu då?
Du har inte gjort något brott eftersom det är ju inte villaolja, transformatorolja eller billig ful diesel eller något annat.
Dilemmat här är att du kör din bil på något som kontrollanten inte kan definiera. Det blir klassat som ett brott och du får vackert lagen och skatteverket efter dig.

Allt detta hände en bekant här i USA. Det finns flera och större användare och med deras stabila finasiella situation har dom ordnat så att det finns tillgång till advokater som man utan kostnad kan få hjälp av om man har hamnat i kläm.

Han gjorde biodiesel hemma i graget och han använde frityrolja från pizzerior och andra storkök. Allt fungerade bra för han, nästan. Det han stötte på lite nu och då var att bränslefiltret blev fullt och behövde bytas. Det hemmagjorda bränslet var inte riktigt rent och jag skulle kunna tro att man kan få probelm när det är minusgrader ute.

Det är inte lätt att vara pionjär.

Det här är information som är ett år eller äldre så mycket kan ha hänt sen dess.

I Europa leder Tyskland med biodiesel tillverkningen och i många länder på kontinenten är det tillåtet med låginblandning av biodiesel i dieselbränslet.

Biodrivmedelsdirektivet har slagit fast att år 2010 ska andelen biodrivmedel ha höjts till 5,75 procent, vilket motsvarar cirka 19 miljoner ton drivmedel.

Scania har sedan 2007 testat ett syntetisk dieselbränsle i Stockholm med lokalbussar, distributionsbilar hos posten och färjor skärgården. Testet som skall utvärderas 2010 ska ge information och utsläppsvärden och motorslitage.

Intresset är tydligen starkt i Sverige och det är ju bra. Alla vinner på detta även om nya strängare utsläppsdirektiv är en stor drivande faktor.

Om vi i Sverige skulle kunna få igång en inhemsk bränsletillverkning skulle det erbjuda många arbetstillfällen i allt från odling av råvaror, forskning och utveckling, distrubition och handel.  

That's all folkes! Stay tuned!

Kenny

Ännu en vecka

Hojt!

Ännu en arbetsvecka har passerat. Jag har varit på utvärdering av min rygg och jag har en vecka till på mig att bli bra.
Doktorn ordinerade att fortsätta på samma sätt, käka anti-inflamatorisk medicin och muskelavslappnande på natten. Värme och stretching av ben och sätesmuskler.
Så jag har försökt att lägga mig tidigt för att passa på att ta igen lite sömn och få pillren ur systemet tills att man ska upp och jobba.
Kläderna känns lösare så jag har nog tappat lite vikt nu när inte min fru är hemma och föder mig.

Idag på jobbet fick jag höra lite mera "real life on a air craft carrier". Några har varit i det amerikanska försvaret och bl.a gulf kriget. Dom var mekaniker på en av dom många hangarskeppen, dom berättade lite om tekniken och nyckelkomponenterna som används vid inbromsningen av jaktplanen.

Intressant.

Visste ni att en oljeshejk dumpade olja ut i gulfen under kriget? Det ställde till det för många amerikanska hangarskepp. Vatten är en av nycketkomponenterna vid inbromsning av ett jaktplan....

Imorgon ska jag på kalas. Det blir väl inte så mycket mer än det.

Räcker bra åt mig, väl hemma igen så ska jag installera lite barnlås, plinka lite på gitarren, se på tv, äta och sen får vi se.

Det modigaste man gör nu så här på äldre dar är att lämna lyset på muggen tänt över natten.

Meningen som nu just läste är ett citat från en berömd rocksångare. Vem är det jag pratar om? Någon som vet?

Iallafall så verkar det gå bra i Sverige för fru och dotter och dom kommer ju tillbaka snart.

Så var det med det!

Det finns en förfrågan från en läsare om biodiesel och jag ska försöka göra ett utlägg om det snart.

Ha de!

Kenny

Nästan färdig

Hojt!

Idag så har jag kämpat vidare med mina sysslor och allt tar längre tid än vad man tror. Jag är så gott som färdig med undersökningen, snudd på. Det lär väl ta en halv dag till antar jag.

Ganska intressant ändå det där. Man får en ganska bra bild över vad saker kostar och vad man kan förvänta sig i prisväg.

Jag har i min jakt efter information fått pratat med en hel del olika individer och jag har varit på ställen som jag normalt inte går till. Flådiga restauranger, minder flådiga restauranger, inrökta bar, biograf, fik m.m.
Något som inte fungerar när man samlar information till undersökningar är att vara fullkomligt ärlig. Så fort jag uttrycker min lite för tydligt eller beskrivande så blir det genast stopp, alla slingrar sig och hänvisar till managern.

Det fungerar bäst att bara gå rätt på och ställa sina frågor, då hinner dom inte tänka och bara slänger ur sig det jag vill veta. Frågar dom något så är det bara att svara det dom vill höra och så går allt bra.

Tänk hur det kan va...

Det har sagts förut och kan sägas igen. Mycket här i USA är slitet.

    

Mycket av det man ser är att en del av bygganden används, kanske 20% och resten är i fallfärdigt skick. I den första bilden från vänster ligger en bar i markplan. Det finns tre våningar som knappt har ett helt glas i fönstren.

Märkligt då byggnaden ligger centralt. Den andra bilden från vänster är grannhuset och det ser helt obebott ut och det finns en tom lokal i markplan. Fönsterglasen är ersatta med playwoodskivor.

När jag gick förbi ett ställe (bilden längst till höger) kände jag lukten av blöt sunkig lokal. Ni vet den där mögel-lukten och surt trä.

Det är den nya eran med köpcentrum som har gjort det antar jag. Det samma händer ju i Sverige när allt fokuseras på samma sätt och utarmar dom gamla hedliga stadskärnorna.

Lite större städer klarar sig men mindre städer tror jag får det svårt.

 

Jag strosade runt och gick förbi The Times Tribune bygganden. 

    

Där såg jag en gammal tidningspress som jag inte har vetat om.

 

Och dom första tidningspressarna som var i montrar. Tänk vad lite man vet.

Vid den sista restaurangen som jag besökte berättade den baksluga servitrisen att det fanns bra deal på käk och att jag gärna fick sätta mig ner och samla den information jag behövde ur menyn.Det var svårt att hålla sig och det blev hamburgertallrik med glass med grädde som efterrätt.

Endast $10.59, + dricks, ganska bra va?Här är förfriskningarna som jag köpte häromdagen. Bud light med Lime. En riktigt god kombination men jag ska inte dricka något nu när jag käkar medicin så det får vänta.

Fridens!

Kenny

Italiensk festival

Hojt!

Varje år vid Labor day helgen (som det är nu) är det den italienska festivalen i Scranton. Den såg ut som förra året och det serverades massa mjölmat. Ni vet, pizza, spagetti och andra klibbiga grejer.

 

Den högra bilden är en hela lökar som är doppade i nån mjölsmet och sen friterade.

Finemangs för kranskärlen....

Sen så var det ju alla bakelser. Det verkade som att det finns ett utbud som alla stånden bakade och sålde.

   

Jag provade först en grej som hade en massa olika lager. Det var fyllning varvat men något som liknade wienerbröd. Fyllningen var smörkräm och glasyren var riktigt söt.

Den andra bakelsen var typ en chokladtårta.

Min fru bakar minst lika bra om inte bättre så jag blev inte så imponerad. Det var ju gott men inget speciellt.

Det var väl inte en så tokig kväll ändå. Lite ensamt.

   

Nu så ska jag stretcha och sen blir det sova.

Fridens!

Kenny

Modified work och gräsänkling

Hojt!

Idag så är det andra dagen jag är gräsänkling. Min fru och dotter har åkt till Svea rike för att träffa släkt, vänner och fira Isabellas 1 års dag. Det kommer bli ett bonuskalas då hon ska fira igen här i USA. 

Nu gottar jag mig i nyvunnen frihet då är frisläppt från ansvar och plikter.

Om jag ska vara ärlig så är det mest tomt.

Det var inget skoj att komma hem från jobbet, ingen öppnade dörren eller kom krypande på golvet.

Nåväl, två veckor går fort.

För ungefär en vecka sedan har jag varit på Modified work som det heter. Det innebär att jag har vissa restriktioner på vad jag får göra. I mitt fall så för jag inte lyfta saker som väger över en viss vikt och lite annat. Anledningnen till det här är att jag har gjort illa ryggen.
Det blir bättre nu när den tillåts vila och jag går och får behanlingar tre gånger i veckan. Nu har jag 1 vecka kvar på mig att läka sen ska jag väl för hoppningsvis vara tillbaka och kunna gå för 130% igen, det är vad vi hoppas på iallafall.

För övrigt så är allt som vanligt, SAAB rackarn krånglar lite och jag har köpt delar på internet. Det är skoj att ha något att göra fast det för vänta tills jag är friskskriven.

Idag så ska jag ut och bland annat försöka göra färdigt en kostnadsundersökning som min arbetsgivare i Sverige har skickat til mig.
Jag började lungt och lagligt. För att vara politiskt korrekt pratade jag med den ansvarige på dom olika affärerna som jag hade valt som offer men alla hänvisade min till regionskontoren för att dom skulle ta beslut om det gick bra att använda deras priser i undersökningen.

Samma visa var än jag frågade och när jag ringde fick jag bara prata med en telefonsvare.

Det är märkligt att allt ska vara så trögt och omständigt.

Så jag får vara korrekt en annan gång. Nu går jag bara in och tar det jag behöver och idag ska jag försöka slutföra allt. Som tur var så var jag tvingad att besöka några ställen där dom säljer förfriskningar....

Som sista etapp måste utsätta personalavdelningen där jag jobbar med min närvaro för att slutföra allt och det hoppas jag går lite smidigare än det jag hittills har stött på.

Vi avslutar detta inlägg med några extra rader för att ta upp er dyrbara tid med intet-sägande svammel, dravel och och lite annat skräp som egentligen inte tillför något vettigt eller överhuvudtaget inte har någon betydelse alls förutom att slösa er tid som ni skulle kunnat gjort något värdefullt med.

Fridens!

Kenny

RSS 2.0