Greenwich Village del 1

Hojt!
Vi hade planerat att åka mot New York tidigt sådär klockan 07.00 men det blev först vid 08.30 som vi var på väg. GPS eländet hade beräknat oss att vara framme på Mahattan 10.43.

   

Det stämde bra och vi cirkulerade runt i "The village" och så småningom hittade vi ett parkeringshus som debiterade $30 för 10-24 timmar. Det är normalt, dom flesta har dom priserna. Det finns några parkeringshus som debiterar $19.95 om man kommer dit mellan 07.00-10.00 och åker innan 16.00.
Det kallas för early bird specials.

  

OM man inte har några utsvävningar utan kör bil in och parkerar, löser ett tunnelbanekort och äter på slaskiga snabbmatskedjor klarar vi en heldag på drygt $100 dollar. Det är exklusive eventuella inköp... Vi ligger ganska lågt, försöker iallafall.
Greenwich Village ligger ungefär mellan Central Park och Manhattans sydspets och omges av Chelsa i norr, Soho i söder och East Village i öster.
Greenwich Village var en tillflyktsort för dom som stannade kvar i staden under gulafebernepedemin 1822. Som namnet antyder var det från början en by med gårdar. The village har ett oregelbundet gatnät och skiljer sig från stora delar av Manhattan där vägarna är strukturerade som ett rektangulärt nät.
I området bor olika berömdheter som författare, artister, studenter som studerar vid New York University och  det är populärt bland gaykretsar. Det finns t.o.m en gata som heter Gay Street.



Det är svårt att beskriva Manhattan eller en amerikan. Eftersom det finns så mycket olika människor från hela världen med olika bakgrund formas allt runt omkring dem efter detta och vår uppfattning revideras ständigt av våra intryck och erfarenheter.



Området sjuder av liv på kvällarna och det finns nattöppna Caféer, krogar, jazzställen.

 Triumfbågen på Washington squares norra sida.

  New York University

Efter The Village strosade vi vidare mot East Village, vid det här laget behövde vi besöka en viss inrättning och det naturliga var att köpa något på ett snabbmatställe och passa på att låna deras "lokaler".

  
Det var ju en himla gemytlig inrättning..... Trist utan dörr och spåren avslöjade att det hade varit skarp läge vid ett tidigare tillfälle....

East Village som är det angränsande området efter man har passerat Broadway. Här finns New Yorks första religionsfria, avgiftsfria samskola specialicerad på design, ingenjörer och arkitektur. Cooper Union högskolan är fortfrande avgiftsfri och har hård konkurrens om platserna. Skolan grundades av den självlärde Peter Cooper som var en rik industriman. Vid Astor Place finns en 4,5 hög stålkub kallad Alamo som roterar om man knuffar den.

 

Mcsorley´s old ale house är en pub som fortfarande brygger sitt eget öl och serverar i samma miljö som när stället öppnades 1854. I New York finns det mycket gjutjärnsstaket och gjutjärnsdetaljer som pryder arkitekturen. Tro det eller ej så finns det faktiskt bestämmelser om oljud. Det är inte alltid det efterföljs.

     

East Village är likt intilliggande Greenwich Village och har små teatrar och experimentella musikklubbar.

 

Vid sekelskiftet 1900 flyttade dom rika och välbärgade norrut och gav plats åt invandrande irländare, judar, polacker, ukrainare och puertoricaner.
Alla dessa har satt sin prägel på området och här finns olika etniska restauranger som skall vara stans billigaste.

Nu var det dags att åka vidare norrut och det gjorde vi med tunnelbanan. Det är ofta olika musikanter som spelar på vagnarna och man får gärna ge donationer...



Fortsättning följer!

Kenny

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0