Manhattan!

Vi åkte tidigt på morgonen mot Newark international Airport för att hämta Jonas & Sara kl:09.30. Det var tur att vi köpte en gps, det hjälpte oss otroligt att hitta rätt direkt. Från Newark fortsatte vi mot Manhattan via New Jersey och the Holland Tunnel som går under Hudson floden som går mellan New Jersey och Manhattan.

Ute på Manhattan åkte vi West Street söderut förbi Ground Zero mot Battery Park som färjorna mot Frihetsgudinnan utgår ifrån.

 

Vi hittade parkering i ett litet parkeringshus, kostade 33 dollar för en dag.
Lunchen köpte vi i en butik där man kunde plocka en matdosa ur en buffé, det var bra grejer men det kostade. Matdosa till mig och Alexandra tog en hamburgade med strips och en varsin dricka kostade 31 dollar.
Vi köpte biljetter till en färjetur som gick en rundtur på 50 minuter runt Brooklyn Bridge och liberty Island där frihetsgudinnan står. Ytterligare 28 dollar med avdrag för rabatt.
En guide berättade om omgivningarna, historien och indianerna som levde och ?ägde? Manhattan och dom bytte sin del av Manhattan mot vapen för ett värde av 24 dollar till Holländare som huserade i området. Holländrare byggde en mur som delade av sin södra udde, den muren har sedan gett namn till en känd gata,
Wall street. Nu vet ni det!

     

Efter färjetrippen strosade vi runt i Battery Park en stund och sedan köpte vi tunnelbanebiljetter och åkte upp mot central park.Glassen var god, kostade 3 dollar per styck. Allting kostar ganska mycket här.
Det billigaste var tunnelbanan, 2 dollar per person och resa.

   

Det blev inte så mycket gjort i Central park så vi åkte ner mot Battery Park igen.
NU blev det lite fel så istället för att komma ner till Manhattans södra udde så kom vi ut mot Brooklyn. Aj aj, inte bra att hoppa på fel tåg. Det blev halvvägs ut till Brooklyn innan vi lyckades byta riktning.

    

Tunnelbanan måste vara byggt på 30-40 talet. Nitade balkar höll taket uppe och det var trångt och lågt i tak. Det kan inte vara roligt under rusningstrafik. Perrongen var smal och på vissa ställen var man tvungen att går runt trappor på ett gulmarkerat område för att komma vidare. Det gulmarkerade området är markeringen man inte får stå vid eller inte borde iaf eftersom det är så nära kanten till spåret. Jag tog bilder och efter ett tag blev jag stoppad av en tunnelbaneanställd som informerade att det inte var tillåtet att fotografera i tunnelbanan eftersom det kunde vara terroristplanering.
På tunnelbanan mot Brooklyn så sjöng ett gäng gubbar ackapella i tunnelbanevagnen. Dom ville naturligtvis att man skulle ge dom dricks och köpa deras skiva.När vi hade hittat tillbaka till Battery Park var vi nöjda och det började bli dags att åka hem.
Trafiken var lugn och den enda trafikstockningen var vid Holland tunnel där fyra filer gick ihop till två.
Trafikpolisen var på plats och dirigerade och det flöt faktiskt på ganska bra. 
Vi har haft tur med trafik och köer och jag tror att Söndag är en bra dag att besöka New York även framöver. 

Fridens! 

Kenny

Kommentarer
Postat av: mor

Sån tur att du lyckades fixa till gps;en då, annars kanske det blivít tjorvigt för er i NY. Det var rasans dyrt i NY, det går nog inte att turista där så mycket heller, om man inte är stinn i kassan. Men säkert är det intressant.

2007-07-20 @ 17:08:26
Postat av: Jonas West

Det var väldigt kul att se frihets-damen utanför mahattan. Tur också att jag lyckades hålla balansen då jag sprang utför den stålbeklädda trappen ner till tunnelbanan. Hade varit dumt att ramla utför den branta trappen.

2007-07-20 @ 23:04:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0