Bethlehem

Tjo!
Förra helgen så besökte vi den stad som marknadsför sig som USA's julstad. Bethlehem är en liten stad med ett stort förflutet. Det hela började med utvandrande missionärer från Moravia i Tjeckien. Dom kallade sig moravians och var framgångsrika i sitt missionärskap över världen. Dom slog ner i Pennsylvania och staden döptes till Bethlehem.
Dom levde på sitt eget sätt. Gifta män , gifta kvinnor, ogifta män och ogifta kvinnor levde åtskillt i olika hus. Ogifta kvinnor tog hand om barnen och dom gifta arbetade och gjorde missionärssysslorna. Beroende civilt tillstånd bar kvinnorna hakband på hucklet med olika färg. Vitt var änka, blått var gift, rosa var ogift men i giftasålder och sist rött, det var flickor som inte var gamla nog att gifta sig.
Dom trodde på äktenskap men inte att leva tillsammans och för att kunna träffas så som gifta ibland gör så hade dom ett rum. Hm.. Undra om det fanns en bokningslista...
All vinst från de industrier som dom arbetade vid gick till kyrkan. Kyrkan gav då innvånarna mat, kläder och tak över huvudet.
I staden finns det en stor Betlehemstjärna som nu för tiden lyser året om för att påminna och stärka julkänsla.
Moravianerna var framgångsrika och hade en utbildningstradition och hade tidigt en flickskola som var ovanligt på den tiden. I Bethlehem finns USAs sjätte äldsta universitet.
Det hela mynnade så småningom ut något som blev Bethlehem Steel. I det stålbruket uppfanns H balken och dom har levererat byggnadsstål till bland annat Golden Gate Bridge.
Tyvärr så slutade stålbruket sin verksamhet på 90 talet och många personer förlorade sina jobb. Anledningarna debatteras det om än idag.

Ha de!

Kenny

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0