Lackawana Coal Mine

Hojt!
Idag besökte vi Lackawana Coal Mine. Det här området som vi bor i har en gedigen historia av stenkolbrytning. Gruvan var i drift till 1966 då den stängdes som alla andra gruvor pga ekonomiska svårigheter. Strängare arbetsregler och krav på rimliga ersättingar gjorde det till slut ohållbart att fortsätta gruvdriften. 160 arbetare som arbetade som entrepenörer i gruvan förlorade sina jobb. I guvan fanns det en kultur hos dessa att sluta jobba och sätta sig ner när en bas närmade sig. Det var ett sätt att markera att i det shakt som blivit tilldelat dem var det dom som bestämde hur saker och ting skulle skötas. Detta blev problematiskt när dessa arbetslösa entrepenörer sökte nya jobb, då basen närmade sig satte dom sig plötsligt ner och vägrade jobba. Många försökte länge innan dom hittade ett yrke och arbetsplats som som blev kvar på.

     

Dom yngsta arbetarna i gruvan var 10-12 åriga pojkar och deras första uppdrag i gruvan var att vakta gruvdörrar som användes för att kontrollera friskluftstillförseln i gruvan. Att sköta det i så ung ålder kunde vara problematiskt då dom tappade koncentrationen och skadades eller mosades mot ortväggen då dom stora ekdörranra slogs upp av malmvagnarna som hela tiden passerade igenom dessa dörrar. Klarade en pojk det jobbet så klarade dom sig normalt sedan bra i gruvan.



Malmvagnar drogs av åsnor som också sköttes av pojkar. Vissa åsnor blev så fästa vid sig "herre" och vägrade arbeta med någon annan. Andra hade tyvärr inte lika bra hand med djuren och fick ständigt kämpa för att få det envisa djuret att arbeta.
Vissa pojkar som andra vuxna gruvarbetare belönade för ett gott utfört arbete med att ge tuggtobak gjorde det misstaget att för att vara snäll ge åsnan tuggtobak. Nu blev det så att åsnan vägrade arbeta innan han fått sin tuggtobak varje morgon. Åsnan som är ett bestämt envist och intelligent djur med ställde inte upp på vad som helst. Skulle lasten som normalt var 3 vagnar ändras till fyra vägrade åsnan att röra sig ur fläcken innan den fjärde vagnen kopplats bort. Åsnan vann i alla lägen och var den som hade det bäst i gruvan. Arbetade sina åtta timmar och fick sedan äta och sova. För gruvan var det egentligen bara djuren som kostade pengar eftersom dessa måste köpas. Dom usla lönerna och arbetsvillkoren gjorde kostnaden för arbetarna nästan försumbara. Arbetare fanns det gott om och passade det inte var det bara att ta sitt och söka lyckan någon annastans.



Gruvans säkerhetsansvarig hade som arbetsuppgift att göra säkerhetskontrollen tidigt på morgonen och under dagen föra protokoll på vilka som arbetade i gruvan och vid dagens slut om inte alla var avprickade var det hans uppgift att söka efter den arbetaren och hjälpa denne till säkerhet. Ett arbetspass var normalt på 12-15 timmar. Med hans arbetsdagar var det tillåtet att slumra på jobbet.



God Natt!

Kenny

Kommentarer
Postat av: Britt-Inger Eldh

det var en bra berättelse du gjorde och fina bilder kul att läsa
kram

2007-09-23 @ 07:04:14
Postat av: Widar

Haha. Du borde vara krönikör nånstans. Vilken rolig berättelse. Åsnan gillade tuggtobak alltså?

2007-09-24 @ 10:22:05
Postat av: Christina L

Vilken härlig story! Så roligt att läsa om ert liv och leverne. Nevskij hälsar! Kram

2007-09-24 @ 15:51:50
Postat av: Carola

Spännande. Men inget för mig som har cellskräck att kila ner där och kika.
Kram på er

2007-09-24 @ 16:39:07
Postat av: Kenny

Mm, åsnan gillade tuggtobak. Blev väl beroende antar jag. Guiden hade bekräftat historian med gamla gruvarbetare så det skulle vara sant.

2007-09-25 @ 14:07:14
URL: http://kennyoalexandra.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0